QCAD

QCAD - 2D CAD System.

Click here for a documentation of the DokuWiki formatting syntax that can be used in reports

Please search for existing tasks (also closed ones) before opening a new task.

Please make sure that you are using the latest Version of QCAD before posting a bug (menu Help > Check for Updates)

Tasklist

FS#1203 - Images not saved (dxflib)

Attached to Project: QCAD
Opened by Poul-Henning Kamp (bsdphk) - Saturday, 25 April 2015, 21:34 GMT+1
Last edited by Andrew (andrew) - Wednesday, 03 June 2015, 18:09 GMT+1
Task Type Bug Report
Category dxflib
Status Assigned
Assigned To Andrew (andrew)
Operating System Other (Unsupported)
Severity Low
Priority Normal
Reported Version 3.9.1
Due in Version Undecided
Due Date Undecided
Percent Complete 0%
Votes 0
Private No

Details

I am doing a bit of landscaping and using a (big) ortophoto as one of my layers in order to sanity-check on the ground measurements.

The layer contains a point and the image and nothing else.

The image is a 8MB file: “PNG image data, 4200 x 2980, 8-bit/color RGB, non-interlaced” and it is scaled to 210 coordinate units (meter) horizontally in the drawing.

With approx 50% probability the image disappears during Save, as see for instance in this diff of the DXF file:

      @@ -158699,28 +153057,6 @@ AcDbXrecord
        90
       6
         0
      -IMAGEDEF
      -  5
      -A1
      -100
      -AcDbRasterImageDef
      - 90
      -0
      -  1
      -/critter/HTV10/Ortofoto/ortofoto201502f.png
      - 10
      -210.0
      - 20
      -149.0
      - 11
      -1.0
      - 21
      -1.0
      -280
      -1
      -281
      -0
      -  0
       ENDSEC
         0
       EOF

The point in the same layer does not similarly disappear, the bug only seems to affect images.

I have seen this bug from version 3.7.5.0 to git as of yesterday (63e06c778926a803bdfbffdf27b8c24d41511072).

I have not been able to correlate the bug with anything.

Looking closer at the DXF file (attached), there seems to be some residuce of attempts to insert images in protected/invisible layers, so this may be some kind of refcounting issue.

(Any chance of getting FreeBSD into the “Operating System” field ?)

This task depends upon

Loading...