QCAD

QCAD - 2D CAD System.

Click here for a documentation of the DokuWiki formatting syntax that can be used in reports

Please search for existing tasks (also closed ones) before opening a new task.

Please make sure that you are using the latest Version of QCAD before posting a bug (menu Help - Check for Updates)

Tasklist

FS#707 - segmentation fault on every start - after crash

Attached to Project: QCAD
Opened by Klavs Klavsen (klavs) - Wednesday, 24 October 2012, 21:14 GMT+2
Last edited by Andrew (andrew) - Friday, 26 October 2012, 10:55 GMT+2
Task Type Bug Report
Category Main
Status Closed
Assigned To Andrew (andrew)
Operating System Ubuntu Linux
Severity Medium
Priority Normal
Reported Version 3.0.0
Due in Version Undecided
Due Date Undecided
Percent Complete 100%
Votes 0
Private No

Details

I was drawing on a drawing done in qcad2 - and now working on it in qcad3 - where I had saved it in the new dxf 2010 format (if this has any relevance) and then the computer ran out of power (old battery - I missed that I hadn’t turned on external power) - and shut down hard.

When I rebooted and tried to start qcad - it crashed on startup - giving only this output:
Debug: TIMER: 42 ms - “loading plugins”
Debug: TIMER: 459 ms - “initializing plugins”
./qcad/qcad: line 38: 2955 Segmentation fault (core dumped) LD_LIBRARY_PATH=”$DIR” “$binary” $OPT1 $OPT2 “$@”

I then tried removing the entire qcad-3.0.0-prof-linux-alt-x86 folder - and unpackaging the install tar.gz again.

It then started up and came to initializing plugins - 79% - and just hung - I’ve attached screenshot.

After I ctrl+c’ed it - it segfaulted and now it won’t even show the startup splash again.

I’m guessing qcad has saved some state somewhere.. but qcad hasn’t made a ~klavs/.qcad - so I don’t know where it is.

I would very much like to be able to use qcad again :(

This task depends upon

Closed by  Andrew (andrew)
Friday, 26 October 2012, 10:55 GMT+2
Reason for closing:  Fixed
Comment by Klavs Klavsen (klavs) - Wednesday, 24 October 2012, 21:18 GMT+2

I just found - that if I try to start qcad 3 or 4 times in a row - it suddenly starts.

If I then quit and try to start again - it still crashes a couple of times - before it starts. pretty odd.

Comment by Andrew (andrew) - Thursday, 25 October 2012, 10:55 GMT+2

You might be simply using the wrong QCAD package.

Note that after a (manual or automatic) system update you might have to install another QCAD package for Linux. You are currently using the package qcad-3.0.0-prof-linux-alt-x86, please try qcad-3.0.0-prof-linux-x86 instead. You can keep them both installed at the same time for testing.

Information on downloads:
http://www.ribbonsoft.com/en/customer-area

Comment by Klavs Klavsen (klavs) - Friday, 26 October 2012, 10:51 GMT+2

SOLVED: It seems that was the issue. There's no complaints with the new version about corrupted glibc link list or anything either.

Comment by Andrew (andrew) - Friday, 26 October 2012, 10:54 GMT+2

Great. Thanks for posting the feedback.

Loading...