QCAD Bugtracker

QCAD - 2D CAD System.

Click here for a documentation of the DokuWiki formatting syntax that can be used in reports

Please search for existing tasks (also closed ones) before opening a new task.

Please make sure that you are using the latest Version of QCAD before posting a bug (menu Help > Check for Updates)

IDCategoryTask TypeSeveritySummaryStatus  descProgress
1324QCAD/CAMSuggestionVery LowConfusing Copy / Move optionAssigned
0%
Task Description

Hi,

Using the Copy and Move command the [ ] Use current layer and attributes’ is confusing.

Perhaps [ ] change copy /moved set to current layers and attributes. is more suitable.

1369QCAD/CAMBug ReportVery Lowqcad-bin is trying to access non-existent /home/andrewAssigned
0%
Task Description

I experience long start delays. I’ve trace the problem to the fact that I have autofs automounting my home directories. However, an strace of qcad-bin shows the following:

execve("/opt/ribbonsoft/qcad/qcad-3.12.6/qcad-bin", ["/opt/ribbonsoft/qcad/qcad-3.12.6"...], [/* 87 vars */]) = 0
brk(NULL)                               = 0x1eca000
mmap(NULL, 4096, PROT_READ|PROT_WRITE, MAP_PRIVATE|MAP_ANONYMOUS, -1, 0) = 0x7fd6194ad000
access("/etc/ld.so.preload", R_OK)      = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/home/andrew/local/qt/lib/tls/x86_64/libqcadecmaapi.so", O_RDONLY|O_CLOEXEC) = -1 ENOENT (No such file or directory)
stat("/home/andrew/local/qt/lib/tls/x86_64", 0x7fff4722f250) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/home/andrew/local/qt/lib/tls/libqcadecmaapi.so", O_RDONLY|O_CLOEXEC) = -1 ENOENT (No such file or directory)
stat("/home/andrew/local/qt/lib/tls", 0x7fff4722f250) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/home/andrew/local/qt/lib/x86_64/libqcadecmaapi.so", O_RDONLY|O_CLOEXEC) = -1 ENOENT (No such file or directory)
stat("/home/andrew/local/qt/lib/x86_64", 0x7fff4722f250) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/home/andrew/local/qt/lib/libqcadecmaapi.so", O_RDONLY|O_CLOEXEC) = -1 ENOENT (No such file or directory)
stat("/home/andrew/local/qt/lib", 0x7fff4722f250) = -1 ENOENT (No such file or directory)

Since there is no “andrew” user here, I have to wait for automount to timeout which takes about 2m and is rather annoying.

1375QCAD (main)SuggestionVery LowInstall in hidden folderAssigned
0%
Task Description

After each update, I add a dot before the ~user/opt folder (and in the program launcher) created by QCAD to unclutter my file manager’s appearance. Would be easy, I think, to make the installer put the program directly in ~user/.opt, and nobody would miss that folder while browsing through daily used files.

And what about installing the program as root, so all users of a computer could use it without personal installs, and only personal setting files created by users would be kept in ~user/.opt/qcam.

Jean-Claude

1424QCAD (main)Bug ReportVery LowEdit > Undo: hatches not selectedAssigned
0%
Task Description

If a hatch is selected, then rotated or scaled and this is undone afterwards, the hatch is not selected anymore.

1426QCAD (main)Feature RequestVery LowLoad drawings that were open when closing QCAD on start...Assigned
0%
Task Description

See also:
http://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=31&t=4249

1443QCAD (main)Bug ReportVery LowView > Status Bar remains uncheckedAssigned
0%
Task Description

Status Bar menu remains unchecked even it is toggled on or off

1460QCAD (main)Bug ReportVery LowTwo Display Environment --> Problems with Toolboxes and...Assigned
0%
1 Task Description

Hello,

I’m unsing a two display environment and got all Tools and Widgets placed on the second display.
See qcad1.png

There are two problems:

1.) When I open another application on second display, three toolboxes stay on top, the others are behind new application.
See qcad2.png

2.) When I minimize Qcad only the mainwindow will be minimuzed, all the toolboxes and widgets stay on second display also with problem 1.
See qcad3.png

Whould be great, when this issues will be fixed :-)

Thank you very much
Andreas

P.S.: Hope described well, if not, please drop me a reply...

1518QCAD (main)Bug ReportVery LowLandscape/Portrait gets confused for custom page sizeAssigned
0%
Task Description

Hello

In the Print Preview or Drawing Preferences / Page Settings if I select a Custom size, then landscape/portrait does not really make sense.

For instance, at work we have a laser cutter which uses a printer driver. The bed of the laser is 600 wide by 300 high. When I wanted to cut
something, I created a custom page size of 600×300 and selected Landscape (because it is wider than high)

Strangely, back in the Print Preview, the page is now sized opposite with regards to Portrait / Landscape mode, which was confusing somewhat.

(see pictures attached)

I think that for ‘Custom’ page size in Drawing Preferences, the option of Portrait or Landscape should probably be ghosted

Then, I think that for Portrait / Landscape mode in the Print Preview, it should display the shape most appropriate, rather than just assuming that the document fits the norm:

  1. Taller than Wide for Portrait mode
  2. Wider than Tall for Landscape mode
1587QCAD (main)Bug ReportVery LowPDF export created with wrong date timeAssigned
0%
Task Description

Hi guys,

when I export my dxf drawing to pdf, the pdf properties shows wrong “created date”. I am in UTC+2, the date shows 2 hours less.
I exported the pdf at 12:24, the attached ps shows 10:24.

BR,
Soma

1607QCAD (main)SuggestionVery LowIndent 'Spline Segments:' in explode preferencesAssigned
0%
1 Task Description

 FS#1604  was issued because of non-intuitive hierarchy of the preferences for the Explode function.
The task comment recieved explains the funcionallity in details not found elsewhere.

Indentation of the phrase ‘Spline Segments:’ suggest hierarchy.
Graying out the drop down box for the number of spline segments establish hierarchy.

1626QCAD (main)Feature RequestVery Low'Clip to Circle' toolAssigned
0%
1 Task Description

Hi Andrew,

Would it be possible to have a clip to circle tool also please?

Regards

Clive

1649QCAD (main)Feature RequestVery LowAdd configuarable format options for saving blocks to l...Assigned
0%
Task Description

Add configuarable format options in application preferences for saving blocks to library to either dxf or dwg.

1660QCAD (main)Bug ReportVery LowViewport in Model Space ...Assigned
0%
Task Description

... I have the feeling that wasn’t the idea. I’m correct?

Case:
in Model Space, launch Add Viewport, determine the Viewport rectangle - when done QCAD will switch to a Layout Block.
Now in Layout Block, don’t(!) place the Viewport, switch back to Model Space and the Viewport is still attached to the Mouse pointer and you can place it in your Model Space. The source of the Viewport will then disappear.

1691QCAD (main)Bug ReportVery LowIssue with Layouts after "File-Revert"Assigned
0%
Task Description

QCad 3.19.2 Professional, 64bit, Liux Mint

Case:
1. Open some saved drawing with viewport entities on layout block (paper space). Print Preview mode is “On” automatically.
2. After “File-Revert” drawing is reopened on layout block (paper space), but now Print Previw mode is “Off” .

For example can try on “flange.dxf”

1692QCAD (main)Bug ReportVery LowIssue with Layouts. "Viewport" enteties are not highlig...Assigned
0%
Task Description

QCad 3.19.2 Professional, 64bit, Linux Mint

Case:
1. Open some drawing with viewport entities on layout block (paper scace). Print Preview mode is “On” automatically.
2. Switch to “Black/White Mode” from toolbar and move cursor on “Viewport” enteties. This entitie is not highlighted. With other enteties all works as expected.
In “Full Color Mode” and “Grayscale Mode” no problems.

For example can try on “flange.dxf”

1719QCAD (main)Bug ReportVery LowUndo on converted drawing leads to wrong label position...Assigned
0%
Task Description

Drawing converted from inch to mm - undo leads to wrong dim label position. I can fix that with “Reset Label position” but it would be nice if QCAD could to that in first place.

1743QCAD (main)Bug ReportVery LowAutozoom does not work when text contains superscriptAssigned
0%
Task Description

Hi,

I have a drawing where I use text with superscript. In this case when I use autozoom, it does not work as I expect. It includes the 0,0 coordinates too. The problem also occures when I export the drawing into svg.

I attached an example, just use the autozoom.

Thanks,
Soma


Showing tasks 351 - 367 of 367 Page 8 of 8<<First - 4 - 5 - 6 - 7 - 8

Available keyboard shortcuts

Tasklist

Task Details

Task Editing