Tartalom First Prev Home Next Last
QCad Felhasználói kézikönyv
 
   

9 Alapfokú szerkesztő parancsok

Visszavonás

Eszköztár:


Menü:

Szerkesztés - Visszavonás

Gyorsbillentyű:

ne, Ctrl-Z

Parancs:

vissza

Leírása:

A visszavonás parancs törli az utolsó elvégzett művelet hatását. A QCad programban több műveletet is visszavonhat, pl. ha épp most hozott létre egy szakaszt és egy kört, kétszer adja ki a parancsot.
A visszavonás nem minden műveletere érvényes. A fájl és fólia műveleteket nem lehet visszavonni.

Mégis

Eszköztár:


Menü:

Szerkesztés - Mégis

Gyorsbillentyű:

is, Ctrl-Shift-Z

Parancs:

megis

Leírása:

A mégis parancs újra elvégzi a legutolsó visszavont műveletet. Ez a visszavonás visszavonása.

Másolás

Eszköztár:


Menü:

Edit - Copy

Gyorsbillentyű:

Ctrl-C

Leírása:

Valószínűleg már ismeri a másolás / beillesztés módszert más programokból. A QCad hasonló eszközöket biztosít rajzok közötti másoláshoz. Az elemeket a QCad belső vágólapján tárolja és külső alkalmazások számára nem hozzáférhető. Más programok vágólapra helyezett grafikáit nem tudja QCad rajzokba illeszteni és a QCad elemeket más rajzprogramokba beszúrni.

Eljárás:

  1. A másolás eszköz indításával megjelennek a CAD eszköztáron a kijelölés segédei. Használatukkal számos módon kijelölheti a másolandó elemeket.
  2. Folyatssa a tovább nyílra kattintva.
  3. Jelölje ki a referencia pontot egérrel, vagy gépelje be a koordinátáit a parancssorba. A referncia pont segítségével határozza meg a beszúrás helyét.

Kivágás

Eszköztár:


Menü:

Szerkesztés - Kivágás

Gyorsbillentyű:

Ctrl-X

Leírása:

A kivágás parancs hasonló módon működik, mint a másolás. Az egyetlen különbség, hogy itt törli a kijelölt elemeket eredeti helyükről.

Beillesztés

Eszköztár:


Menü:

Szerkesztés - Beillesztés

Gyorsbillentyű:

Ctrl-V

Leírása:

A beillesztés a vágólapon levő elemeket elhelyezi az aktuális rajzon. Ezzel a parancssal rajzok között is másolhat, mozgathat elemeket.
Az elemek beillesztéséhez szükséges fóliákat létrehozza. A létező és azonos nevű fóliákon nem változtat. Ez nem várt eredményt hozhat, ha mindkét rajzban létezik a fólia, de tulajdonságai eltérnek (pl. az egyiken piros, a másikon zöld színnel jelenik meg).
A betétek (blokkok referenciái) a blokkal együtt kerülnek a vágólapról a rajzra. A létező blokkokat nem módosítja. Ez teljesen váratlan helyzetet idézhet elő. Biztosítsa, hogy az eltérő blokkok soha se kapjanak azonos neveket a műveletben érintett rajzokon.

   
  Tartalom First Prev Home Next Last

Copyright © 2003 RibbonSoft, Inc.
Minden jog fenntartva.
Ez a kézikönyv a ManStyle felhasználásával készült.