Tartalom First Prev Home Next Last
QCad Felhasználói kézikönyv
 
   

11 Fóliák

A fóliák a szerkesztés hasznos segédeszközei. Megéri a fóliák használata, mert egy összetett szerkesztési feladaton jelentős időt spórolhat. Ez a fejezet bemutatja a fóliák kezelésének alapjait és azt, hogy a QCad program hogyan segíti ebben.

Minden rajznak van legalább egy fóliája: a '0' jelű. További fóliákat bármikor létrehozhat a munkája során. Ennek ellenére ajánlott a szerkesztés előzetes megtervezése és a szükséges fóliák létrehozása a kívánt tulajdonságokkal. A fóliák számát nem korlátozza a QCad program. Minden létrehozott elem csak egy fóliához tartozik.

A fólia lezárható, ami láthatatlanná teszi a rá helyezett elemeket. Ezáltal ideiglenesen eltüntethető a méretháló, feliratmező, feliratok, tengelyek és egyszerűbb, áttekinthetőbb rajzon dolgozhat.

Az aktuális fólia az, amelyiken éppen dolgozik. Ennek a neve kiemelten látható a fólia listában (14 ábra). Az újonan létrehozott elemek mindig az aktuális fóliára kerülnek.

A fóliákat a fólia menün keresztül is kezelheti, vagy a fólia listában, ami általában a QCad program ablakának jobb szélén található (14 ábra).

Ábra 14: Fólia lista.

A 14 ábrán az aktuális fólia neve "construction" (határvonal). A név előtt elhelyezett szem ikon megmutatja, hogy a fólia látható-e (zárolt-e). A fenti példában az "auxiliary" (tengelyek) nevű fólia zárolt, a többi látható és hozzáférhető.

Fólia láthatóságának váltása

A fólia elérhetőségét és láthatóságát megváltoztathatja a fólia listán duplán karttintva, vagy a jobb egér gombra előugró menüben a "Láthatóság váltása" menüponttal (15 ábra).

Ábra 15: Fólia lista menüje.

Az összes fólia láthatósága

Eszköztár:


Menü:

Fólia - Összes feloldása
Fólia - Összes lezárása

Gyorsbillentyű:

ff*, fz*

A fenti három betűs rövidítésekkel munka közben gyorsan lezárható és felszabadítható minden fólia. Ezek a funkciók természetesen a menükből is elérhetőek.

Új fólia hozzáadása

Eszköztár:


Menü:

Főlia - Fólia hozzáadás

Ez a parancs új fóliát hoz létre. A megjelenő ablakban beállítható a fólia neve, és minden tulajdonsága (16 ábra).

Ábra 16: Fólia létrehozásának ablaka.

Fóliák törlése

Eszköztár:


Menü:

Fólia - Fólia eltávolítás

Itt törölheti az aktuális fóliát. Vegye figyelembe, hogy ekkor a fóliára helyezett összes elemet is törli. A többi művelettől eltérően ezt nem lehet visszavonni! Amennyiben mégis visszavonja a törlést, a '0' jelű fólián fognak megjelenni a törölt elemek. A '0' jelű fóliát nem törölheti.

Fólia tulajdonságainak szerkesztése

Eszköztár:


Menü:

Fólia - Fólia szerkesztés

Ezzel a parancssal a fólia létrehozásánál megismert ablak jelenik meg (16 ábra). Itt megváltoztathatja a fólia nevét és egyéb tulajdonságait. A '0' jelzésű fólia nem szerkeszthető!

   
  Tartalom First Prev Home Next Last

Copyright © 2003 RibbonSoft, Inc.
Minden jog fenntartva.
Ez a kézikönyv a ManStyle felhasználásával készült.