Tartalom First Prev Home Next Last
QCad Felhasználói kézikönyv
 
   

2 Előszó

A kézikönyv célja

E kézikönyv célja, hogy bevezesse Önt a QCad program használatába és segítsen a lehetőségeinek hatékonyabb kihasználásában. Ezen túlmenően megismerheti a QCad program mögött rejlő lehetőségeket. A harmadik fejezet bemutatja a számítógéppel támogatott tervezés világát. Ha már dolgozott CAD programokkal, bátran átugorhatja azt a fejezetet.

CAD - A kezdetektől

Ha körülnéz Önmaga körül, olyan tárgyakat lát, amelyek jelentős része egy CAD programban kezdte pályafutását. A golyóstollát, íróasztalát, bútorait, házát és valószínűleg lakóhelyét is - gyakorlatilag mindent egyszer megterveztek papíron, vagy ami sokkal valószínűbb, egy CAD alkalmazásban.

A CAD rövidítés a "Computer-Aided Design"-t jelenti. Fontos annak felismerése, hogy a CAD alkalmazások nem festő vagy grafikai programok. A CAD programokban elkészített műszaki rajzok a valódi világ objektumainak szabványos megjelenítései. A legfontosabb tulajdonsága egy ilyen rajznak a pontossága és az olyan részletes ábrázolás, amely lehetővé teszi a test előállítását. Ha rendszeresen dolgozott rajzprogramokkal, kényelmetlennek fogja találni, hogy itt nincsen fogd-és-vidd típusú szerkesztés. Ez a pontos szerkesztés követelménye miatt van így. A rajznak nem csupán a képernyőn kell arányosan kinézni, de mint modell is alkalmas kell legyen. Az elemek mozgatása azt jelenti, hogy egy pontosan ismert pozícióból egy másik szintén pontosan ismert pozícióba helyezi. Ha egyszer elsajátította ezt a szemléletet, többet nem akar műszaki rajzot kifestő, vagy egyéb rajzprogrammal készíteni.

A QCad nekem való?

Számos különböző CAD rendszer létetik attól függően, hogy mire specializálódott. Lehet, hogy a QCad program nem elégíti ki az Ön igényeit. Ha 3D modellező CAD rendszert szeretne, máshol kell keresse. A QCad egy 2D szerkesztő program. Ez azt jelenti, hogy minden egy síkra vetítve jelenik meg. A 2D szerkesztés lehetőségei nem korlátozódnak csak síkidomok bemutatására. A testek eltérő nézeteinek megjelenítése (pl. oldalnézet, felülnézet) általában elegendő információt tartalmaz a test tetszőleges irányú kiterjedésének meghatározásához.

Valószínűleg a következő tulajdonságai miatt dolgozik majd a QCad programmal: egyszerű, barátságos a kezelő felülete, sok beépített funciója van és az Ön kedvenc operációs rendszerén (Linux, Unix, Windows, Mac OS X) működik. Nem utolsó sorban a QCad nyílt forráskódú fejlesztés eredménye. Amennyiben Ön programozó, könnyen hozzáadhat saját funkciókat is.

A QCad program felhasználóit 100.000 felettire becsülik világszerte. Elektronikai, mechanikai profilú mérnöki cégek, otthoni felhasználók és tanárok, diákok alkalmazzák. A sok elérhető kerskedelmi CAD rendszer többet kínál, mint a QCad. Azok sajnos általában egy operációs rendszert támogatnak és nem elérhetőek a potenciális felhasználók széles rétegének. Itt került a QCad előtérbe. Ez a program a hobbi szintent alkalmanként CAD rendszerekkel foglalkozókat, valamint a műszaki rajzot rendszeresen készítő - de nem professzionális - személyeket célozza. A QCad nekünk többieknek készült.

Ki áll a QCad mögött?

A QCad program a RibbonSoft - szoftver-fejlesztéssel foglalkozó svájci cég - terméke. Sokan közreműködtek a QCad program léterjöttében és fejlődésében, akik nélkül nem lenne az, amivé vált. Õk a fordítók, programozók és azok a felhasználók, akik visszajelzéseikkel segítettek. További információkért látogassa meg a RibbonSoft cég honlapját: www.ribbonsoft.com .

Hogyan szerezhetem meg?

A QCad program legutóbbi verzióját letöltheti a www.qcad.org honlapról. Itt további leírásokat, kiegészítéseket találhat.

QCad és Qt

A Qt egy több platformos C++ fejlesztő eszköz, amit a QCad is felhasznál. A QCad programban megjelenő munka nagy részét a Trolltech ( www.trolltech.com ) szakemberei végezték, a Qt fejlesztésével.

   
  Tartalom First Prev Home Next Last

Copyright © 2003 RibbonSoft, Inc.
Minden jog fenntartva.
Ez a kézikönyv a ManStyle felhasználásával készült.