3.03 hanging with some tools

If you are having problems with QCAD version 3, post here. Please report bugs here.

Moderator: andrew

3.03 hanging with some tools

Postby J-J » Tue Nov 13, 2012 7:56 am

Hello,
I am trying 3.03 on the side and I noticed that the program hangs up with the parallel tools: the new line does not show unless you exit the tool, it also does not show the auto snap indicator, so you are not sure that the line is placed correctly.
Has anyone noticed that behavior?
Win 7-64
J-J
User avatar
J-J
Moderator
 
Posts: 173
Joined: Tue Mar 24, 2009 9:48 pm

Re: 3.03 hanging with some tools

Postby Husky » Tue Nov 13, 2012 8:41 am

J-J wrote:Has anyone noticed that behavior?
Win 7-64

Nope - no problems under XP 32

J-J wrote:...the new line does not show unless you exit the tool

Could it be that something is wrong with the color settings?
Exit -> Application Preferences -> Graphics view -> Colors ...
User avatar
Husky
Moderator
 
Posts: 628
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: 3.03 hanging with some tools

Postby Clive » Tue Nov 13, 2012 11:58 am

Hi J-J
I cannot reproduce this particular problem and have been using 3.0.3 for some production jobs with no problems - however I have noticed that sometimes 3.0.3 does indeed ' hang' sometimes on some commands - but only occasionally!

@Andrew, I am wondering if 3.0.3 is conflicting in some way with version 3 stable? as it certainly is sharing the same roaming data. I have no problems with running them 'side by side' but for instance if I change the user layout in version 3 it certainly also reflects the same change in version 3.0.3 development version.
User avatar
Clive
Moderator
 
Posts: 899
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Re: 3.03 hanging with some tools

Postby andrew » Tue Nov 13, 2012 9:25 pm

I can reproduce the 'hang' which really means that the graphics view is not being updated as it should. I've filed a bug report at:
http://www.ribbonsoft.com/bugtracker/in ... ask_id=716

I assume that the auto snap indicator not being displayed is the same issue (no graphics view updates in a certain state of the application).
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2529
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: 3.03 hanging with some tools

Postby J-J » Tue Nov 13, 2012 10:30 pm

Yes, the autosnap is the logical following step of the tool.
Thanks
JJ
User avatar
J-J
Moderator
 
Posts: 173
Joined: Tue Mar 24, 2009 9:48 pm

Re: 3.03 hanging with some tools

Postby andrew » Wed Nov 14, 2012 10:02 am

I've uploaded development snapshop QCAD 3.0.5 which should fix this problem. This is a Windows only release as this problem only occurs under Windows systems.

Please let me know if the problem persists.
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2529
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: 3.03 hanging with some tools

Postby Clive » Wed Nov 14, 2012 12:28 pm

Hi Andrew
For me in Windows 7 -64 and Vista, the parallel tool and the sequential auto-snap function is now working properly in 3.0.05. However the grid is now 'hanging' a little until you click on it to bring to full extents!

3.0.5 -graphics problems.png
3.0.5 -graphics problems.png (62.09 KiB) Viewed 2482 times


For additional info:

The Isometric tool bar is now remaining docked after closing/re-opening.
http://www.ribbonsoft.com/bugtracker/in ... ask_id=714

The Move/Copy function is now working OK
http://www.ribbonsoft.com/bugtracker/in ... ask_id=709

Hope this helps
User avatar
Clive
Moderator
 
Posts: 899
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Re: 3.03 hanging with some tools

Postby J-J » Wed Nov 14, 2012 1:47 pm

Hello,

Thanks for the fix. I noticed the same thing with the grid...
User avatar
J-J
Moderator
 
Posts: 173
Joined: Tue Mar 24, 2009 9:48 pm

Re: 3.03 hanging with some tools

Postby Clive » Wed Nov 14, 2012 2:37 pm

In Windows 7-64/Vista
When needing to define the next snap position when using any drafting tool in 3.0.5 the info feedback is flickering or there is none at all, this occurs when using any snap command (including auto snap).

I presume this must be further graphics view updating problems.
Problem seems to be when using all drafting tools except single line segments?

bug report added:
http://www.ribbonsoft.com/bugtracker/in ... ask_id=718
User avatar
Clive
Moderator
 
Posts: 899
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Re: 3.03 hanging with some tools

Postby andrew » Wed Nov 14, 2012 2:45 pm

Thanks clive. This was not totally unexpected. Unfortunately, there is no quick fix to these issues as they stem from an underlying library (Qt 4.8) which seems to be broken on Windows.
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2529
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am


Return to QCAD 3 Troubleshooting and Problems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron