Language Selection Problem

If you are having problems with QCAD 2.1/2.2, post here. Please report bugs here.

Moderator: andrew

Language Selection Problem

Postby chri » Sat Jan 03, 2009 5:04 pm

Hi,

I use qcad-2.2.2.0-1-prof.linux.x86 on a Kubuntu 8.04 system. If I start qcad from a freshly extracted download archive everything works fine with the language settings. But if I copy the extracted file to another directory e.g /opt/qcad, I cannot select any languages anymore.

The permissions of /opt/qcad are set to 755 belonging to root:root. The config file is located at ~/.config/RibbonSoft/QCAD.ini. I have set the path to the translations manually using /opt/qcad/qm. Further I have set the other paths manually as well because the patterns were not present as well. I created a symlink to start the program simply with "qcad".

By changing the Language option in the config file manually, qcad starts with correct language settings. But in the Settings dialog only English or blank is selectabe. If you alter some other settings the Language option in the ini file is set to blank (because nothing is selected in the language drop down). After restarting Qcad, the dialog language is set to English.

I assume this is a qt/kde or permission specific problem. Any thoughts?

Cheers,
chri

My QCAD.ini:
Code: Select all
[Appearance]
Language=de
DraftMode=0
ShowRulers=1
ShowCrosshairs=1
ScaleGrid=1
SolidGridLines=0
MinGridSpacing=10
MaxPreview=100
BackgroundColor=#f8f8f8
GridColor=#7f7f7f
MetaGridColor=#3f3f3f
SelectedColor=#a54747
HighlightedColor=#739373
PreviewColor=#7f0000
StatusBarFontSize=9
ShowKeycodes=1

[Defaults]
Unit=Millimeter

[Geometry]
WindowWidth=1680
WindowHeight=977
WindowX=0
WindowY=0
DockWindows4.4.1="@ByteArray(\0\0\0\xff\0\0\0\0\xfd\0\0\0\x1\0\0\0\x1\0\0\0\xed\0\0\x3Q\xfc\x2\0\0\0\x5\xfb\0\0\0,\0\x64\0o\0\x63\0k\0w\0i\0\x64\0g\0\x65\0t\0_\0\x63\0o\0m\0m\0\x61\0n\0\x64\0l\0i\0n\0\x65\x1\0\0\0^\0\0\x1\x8e\0\0\0\x88\0\a\xff\xff\xfb\0\0\0(\0\x64\0o\0\x63\0k\0w\0i\0\x64\0g\0\x65\0t\0_\0l\0\x61\0y\0\x65\0r\0l\0i\0s\0t\x1\0\0\x1\xf2\0\0\x1\xbd\0\0\0\x89\0\a\xff\xff\xfb\0\0\0(\0\x64\0o\0\x63\0k\0w\0i\0\x64\0g\0\x65\0t\0_\0\x62\0l\0o\0\x63\0k\0l\0i\0s\0t\0\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\x9f\0\xff\xff\xff\xfb\0\0\0\x32\0\x64\0o\0\x63\0k\0w\0i\0\x64\0g\0\x65\0t\0_\0l\0i\0\x62\0r\0\x61\0r\0y\0\x62\0r\0o\0w\0s\0\x65\0r\0\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\xf5\0\xff\xff\xff\xfb\0\0\0\x32\0\x64\0o\0\x63\0k\0w\0i\0\x64\0g\0\x65\0t\0_\0p\0r\0o\0p\0\x65\0r\0t\0y\0\x65\0\x64\0i\0t\0o\0r\0\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0s\0\xff\xff\xff\0\0\x5_\0\0\x3Q\0\0\0\x4\0\0\0\x4\0\0\0\b\0\0\0\b\xfc\0\0\0\x3\0\0\0\0\0\0\0\x1\0\0\0\x16\0t\0o\0o\0l\0\x62\0\x61\0r\0_\0\x63\0\x61\0\x64\x1\0\0\0\0\0\0\x3Q\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\x2\0\0\0\x4\0\0\0\x1a\0t\0o\0o\0l\0\x62\0\x61\0r\0_\0r\0\x65\0s\0\x65\0t\x1\0\0\0\0\0\0\0*\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\x18\0t\0o\0o\0l\0\x62\0\x61\0r\0_\0\x66\0i\0l\0\x65\x1\0\0\0*\0\0\0\xe7\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\x18\0t\0o\0o\0l\0\x62\0\x61\0r\0_\0\x65\0\x64\0i\0t\x1\0\0\x1\x11\0\0\0\xd2\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\x18\0t\0o\0o\0l\0\x62\0\x61\0r\0_\0v\0i\0\x65\0w\x1\0\0\x1\xe3\0\0\x4\xad\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\x2\0\0\0\x2\0\0\0\x16\0t\0o\0o\0l\0\x62\0\x61\0r\0_\0p\0\x65\0n\0\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0&\0t\0o\0o\0l\0\x62\0\x61\0r\0_\0t\0o\0o\0l\0o\0p\0t\0i\0o\0n\0s\x1\0\0\0\0\0\0\x6\x90\0\0\0\0\0\0\0\0)"

[Paths]
Translations=/opt/qcad-2.2.2.0-1-prof.linux.x86/qm
Patterns=/opt/qcad-2.2.2.0-1-prof.linux.x86/patterns
Fonts=/opt/qcad-2.2.2.0-1-prof.linux.x86/fonts
Scripts=/opt/qcad-2.2.2.0-1-prof.linux.x86/scripts
Library=/opt/qcad-2.2.2.0-1-prof.linux.x86/library

[Behavior]
PersistentSelections=0
HighlightOnMouseOver=1

[Draw]
HatchSolid=0
HatchPattern=ar-b816c
HatchScale=1.0
HatchAngle=0.0
HatchPreview=1
chri
Newbie Member
 
Posts: 6
Joined: Sat Oct 25, 2008 3:56 pm

Postby chri » Tue Feb 03, 2009 3:42 pm

The symlink is the problem. Starting without the symlink everything works fine. May there be some reference problem when starting with a symlink?
chri
Newbie Member
 
Posts: 6
Joined: Sat Oct 25, 2008 3:56 pm


Return to QCAD 2.1/2.2 Troubleshooting and Problems

Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 1 guest