How do I scale along one line

Use this forum to ask questions about how to do things in the QCAD Community Edition.

Moderator: andrew

How do I scale along one line

Postby Mesigua » Wed Nov 10, 2010 6:49 pm

The scale tool scales one object with one point as reference.
I.e. If you have a box (20x20) and you scale it with a factor of 2 you will have a 40x40 box.

I want to keep untouched one dimension line, or to scale along one line:

I.e. If you have a box (20x20) to scale it only the "y" dimension with a factor of 2, so it should create a 40x20 box.

Is this possible?
Mesigua
Newbie Member
 
Posts: 3
Joined: Wed Nov 10, 2010 6:42 pm

Postby andrew » Wed Nov 10, 2010 8:42 pm

If you have only one factor in the scale dialog, non-uniform scaling was introduced after the latest QCAD Community Edition release.

For some situations, Modify - Stretch might work.
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2600
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Postby Mesigua » Wed Nov 10, 2010 11:18 pm

This is one situation where stretch doesn't work. It's a complex object.

I have the 2.0.5.0 community edition, as far as I know this is the last one, but I have one only input text box in the scale dialog.

What version do you have?
Mesigua
Newbie Member
 
Posts: 3
Joined: Wed Nov 10, 2010 6:42 pm

Postby andrew » Thu Nov 11, 2010 9:03 am

QCAD Pro (2.2) offers non-uniform scaling, at least for some simple entity types. You might want to try this with the demo:
http://www.ribbonsoft.com/qcad_downloads.html

Note that this won't change your arc entities into ellipse arcs.
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2600
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Postby Mesigua » Thu Nov 11, 2010 3:45 pm

Ah, the pro version :D
I'll give it a try.
Thank you so much
Mesigua
Newbie Member
 
Posts: 3
Joined: Wed Nov 10, 2010 6:42 pm


Return to QCAD Community 'How Do I' Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest