Property Editor freezes if block reference is selected

If you are having problems with QCAD version 3, post here. Please report bugs here.

Moderator: andrew

Property Editor freezes if block reference is selected

Postby marzof » Tue Mar 18, 2014 6:05 pm

Hi,
I use QCAD 3.4.6 on Ubuntu 13.10.
If I create a block in a drawing and insert some block references I can modify their properties by Property Editor.
But if I close and re-open the file, when I select a block reference the Property Editor freezes preventing any properties change (layer, color, linetype, scale...).
It's very frustrating.
Is it a bug?
Marco
marzof
Newbie Member
 
Posts: 6
Joined: Tue Mar 18, 2014 5:47 pm

Re: Property Editor freezes if block reference is selected

Postby andrew » Tue Mar 18, 2014 6:12 pm

Could you please post or e-mail your drawing for testing? Thanks.
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2669
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Property Editor freezes if block reference is selected

Postby marzof » Tue Mar 18, 2014 6:20 pm

Here is the file.
Thanks.
Attachments
sdm.zip
(349.81 KiB) Downloaded 46 times
marzof
Newbie Member
 
Posts: 6
Joined: Tue Mar 18, 2014 5:47 pm

Re: Property Editor freezes if block reference is selected

Postby andrew » Tue Mar 18, 2014 6:31 pm

Thanks. This looks fine here. Selecting a block reference (e.g. of block 'porta0') shows the appropriate properties in the property editor.

Can you perhaps post a screenshot of how the property editor looks like when you have one block reference selected? I'm not sure what you mean by 'freeze'...

It should look more or less like this:

Screen Shot 2014-03-18 at 18.30.28.png
Screen Shot 2014-03-18 at 18.30.28.png (36.97 KiB) Viewed 1472 times
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2669
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Property Editor freezes if block reference is selected

Postby marzof » Tue Mar 18, 2014 6:47 pm

Sure.
Even if the block reference is selected the Property Editor keep showing the previous selection (in this case no selection as showed in qcad0.png).
If I try to click on the fields nothing happens and if I move the Property Editor out (qcad1.png) it becomes black.
The only chance I have to change the properties of a block reference (after re-opening the file) is to create a new block and select it together with an existing "freezed" reference.
Could it be the operating system?
Shoud I try on Windows?
Thanks
Attachments
qcad1.png
qcad1.png (113.77 KiB) Viewed 1470 times
qcad0.png
qcad0.png (129.84 KiB) Viewed 1470 times
marzof
Newbie Member
 
Posts: 6
Joined: Tue Mar 18, 2014 5:47 pm

Re: Property Editor freezes if block reference is selected

Postby Husky » Tue Mar 18, 2014 6:56 pm

marzof wrote:Could it be the operating system?

Hi,
your OS? - I don't know but your example drawing and my old XP32 are working very well together - even the Property editor.

Back to Andrew ... :wink:
Work smart, not hard: QCad Pro
User avatar
Husky
Moderator
 
Posts: 690
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Property Editor freezes if block reference is selected

Postby marzof » Tue Mar 18, 2014 7:14 pm

I found something.
I tried on Windows and the problem persists. But, if I restore the Pro addons (I had disabled them because I don't need them and they occupy space on screen) the problem disappear.
Do you think it's a bug? I would'nt like to choose beetween less space and the ability to edit the block references properties.
marzof
Newbie Member
 
Posts: 6
Joined: Tue Mar 18, 2014 5:47 pm

Re: Property Editor freezes if block reference is selected

Postby andrew » Tue Mar 18, 2014 7:27 pm

Thanks for the details about the plugins. This is indeed what is causing that problem. This will be fixed for the next release.

For now it's probably the best to keep the plugins enabled [or of course upgrade to QCAD Pro ;)]
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2669
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Property Editor freezes if block reference is selected

Postby andrew » Tue Mar 18, 2014 7:35 pm

User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2669
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Property Editor freezes if block reference is selected

Postby marzof » Tue Mar 18, 2014 7:40 pm

andrew wrote:Thanks for the details about the plugins. This is indeed what is causing that problem. This will be fixed for the next release.

For now it's probably the best to keep the plugins enabled [or of course upgrade to QCAD Pro ;)]


I'm teaching QCAD (instead of AutoCAD) in a university drawing course (Design school at Politecnico of Milano) because I'm a strong supporter of open source softwares.
I hope many of my students will appreciate your excellent software and become your next customers. :wink:
marzof
Newbie Member
 
Posts: 6
Joined: Tue Mar 18, 2014 5:47 pm

Re: Property Editor freezes if block reference is selected

Postby andrew » Tue Mar 18, 2014 7:56 pm

marzof wrote:I'm teaching QCAD (instead of AutoCAD) in a university drawing course (Design school at Politecnico of Milano) because I'm a strong supporter of open source softwares.
I hope many of my students will appreciate your excellent software and become your next customers. :wink:


Good to hear! Out of curiosity, what operating system(s) are you using at the polytechnicum?
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2669
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Property Editor freezes if block reference is selected

Postby marzof » Tue Mar 18, 2014 8:41 pm

andrew wrote:Good to hear! Out of curiosity, what operating system(s) are you using at the polytechnicum?


Unfortunately the computers at school run Windows!
marzof
Newbie Member
 
Posts: 6
Joined: Tue Mar 18, 2014 5:47 pm


Return to QCAD 3 Troubleshooting and Problems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest