QCAD Bugtracker

QCAD - 2D CAD System.

Click here for a documentation of the DokuWiki formatting syntax that can be used in reports

Please search for existing tasks (also closed ones) before opening a new task.

Please make sure that you are using the latest Version of QCAD before posting a bug (menu Help > Check for Updates)

IDCategoryTask TypeSeverity  descSummaryStatusProgress
714QCAD (main)Bug ReportLowIsometric view tool bar doesn`t remain ' docked'.Assigned
0%
Task Description

Win 7 - 64
Isometric view tool bar doesn`t remain ' docked’ when re-opening QCAD.

721QCAD (main)Bug ReportLowVertical dimensions imported as horizontal dimensionsAssigned
0%
Task Description

Vertical dimensions created with 3rd party applications are sometimes imported as horizontal dimensions with length 0. Changing the angle in the property editor fixes the problem.
Problem occurs in QCAD 2.2 and QCAD 3.0.

729QCAD (main)Bug ReportLowPreferences not stored on some installationsAssigned
0%
Task Description

Preferences not stored on some installations

See:
http://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=33&t=2269&view=unread#unread

733QCAD (main)Bug ReportLowQCAD Trial: batch tool dwg2bmp produces no outputAssigned
0%
Task Description

Some users are experiencing problems with dwg2bmp.

See forum at:
http://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=32&t=2272&view=unread#unread

735QCAD (main)Bug ReportLowAngle dimensioningAssigned
0%
Task Description

See http://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=11&t=2274&view=unread#unread

736QCAD (main)Bug ReportLowsnap tool menu is shown before specifiv tool menuAssigned
0%
Task Description

When creating a new file, selecting the e. g. line tool at first opens the linemenu and the snap tool menu as expected. After clicking on the back button twice (going back to the main menu) and selecting the e. g. circle menu, the snap tool menu is shown instead of the circle menu. Instead the circle menu is shown after pressing the back button again.

This only happens when clicking on the back button, but with any tool menu seleected. Pressing escape to go back does not show this problem.

QCAD is running on Mac OS Mountain Lion.

754QCAD (main)Bug ReportLowAdding or removing additional viewports - gives unwante...Assigned
0%
Task Description

Windows 7-64
3.0.7
When adding or removing additional viewports,an extra unnecessary window of the viewport is created.

756QCAD (main)Bug ReportLowDisplay problem in the Text "Character Map" ...Assigned
0%
1 Task Description

XP/32

Go to:
Text → Special Characters → Others → “Character Map” pops up.
Adjust Zoom to 100% = display problem (not enough space for the single character.

772QCAD (main)Bug ReportLowIsometric grid: toggle buttons not updatedAssigned
0%
Task Description

- Switch isometric grid off
- Switch isometric grid on using drawing preferences
- Tool buttons don’t reflect correct status

794QCAD (main)Bug ReportLowApplying Solid grid lines - not workingAssigned
50%
Task Description

Windows
3.0.8
Application preferences > Graphics View > Appearance - Solid grid lines doesn’t change anything?

864QCAD (main)Bug ReportLowTemplate Preview/Info doesn't shows the sheet orientati...Assigned
0%
Task Description

“Create New Drawing from Template” Browser can’t readout the Page orientation ...

879QCAD (main)Bug ReportLowAutosave function not working if file is opened directl...Assigned
0%
Task Description

If a file is opened by clicking on it in an open ZIP archive, autosave will not work.

Linux Mint -64

Autosave function not working, error warning given instead!

893QCAD (main)Bug ReportLowLibrary Browser - Edit Library Item - opens drawings al...Assigned
0%
Task Description

Library Browser - Edit Library Item - opens drawings always with grid.

- If I switch between opened drawings back and forth the grid will disappear ....
- If I switch the grid button between visible (it is already visible!) and invisible the grid is gone ....

Just Cosmetic ... ;-)

948QCAD (main)Bug ReportLowmainwindow example segfaultsAssigned
0%
Task Description

As far as I can tell, it never worked.

#0  0x0000000000490527 in QFormInternal::domPropertyToVariant ()
No symbol table info available.
#1  0x000000000042aea9 in QFormInternal::QAbstractFormBuilder::toVariant ()
No symbol table info available.
#2  0x00000000004498a6 in QFormInternal::QFormBuilder::applyProperties ()
No symbol table info available.
#3  0x000000000042475f in QFormInternal::FormBuilderPrivate::applyProperties ()
No symbol table info available.
#4  0x000000000042e83b in QFormInternal::QAbstractFormBuilder::create ()
No symbol table info available.
#5  0x00000000004493c0 in QFormInternal::QFormBuilder::create ()
No symbol table info available.
#6  0x000000000042182e in QFormInternal::FormBuilderPrivate::create ()
No symbol table info available.
#7  0x000000000042fa37 in QFormInternal::QAbstractFormBuilder::create ()
No symbol table info available.
#8  0x00000000004225a2 in QFormInternal::FormBuilderPrivate::create ()
No symbol table info available.
#9  0x0000000815eed3d7 in QFormInternal::QAbstractFormBuilder::load ()
   from /usr/home/ice/w/qcad/qcad/plugins/script/libqtscript_uitools.so.1.0.0
No symbol table info available.
#10 0x0000000815ededad in QUiLoader::load () from /usr/home/ice/w/qcad/qcad/plugins/script/libqtscript_uitools.so.1.0.0
No symbol table info available.
#11 0x0000000815eda326 in qtscript_QUiLoader_prototype_call (context=0x813262240)
    at ../../generated_cpp/com_trolltech_qt_uitools/qtscript_QUiLoader.cpp:282
        _q_arg0 = (QIODevice *) 0x813fe5610
        _q_arg1 = (QWidget *) 0x813ffdcd0
        _q_result = (QWidget *) 0x8006e2c00
        _id = <value optimized out>
        _q_self = (QUiLoader *) 0x813f08d40
#12 0x0000000805fc9f78 in QScript::FunctionWrapper::proxyCall () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#13 0x0000000805ee418f in QTJSC::NativeFuncWrapper::operator() () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#14 0x0000000805eb93ee in QTJSC::Interpreter::privateExecute () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#15 0x0000000805ec1ccd in QTJSC::Interpreter::execute () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#16 0x0000000805ec1ff9 in QTJSC::Interpreter::execute () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#17 0x0000000805fa9743 in QScriptEnginePrivate::evaluateHelper () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#18 0x0000000805faabc6 in QScriptEngine::evaluate () from /usr/local/lib/qt4/libQtScript.so.4
No symbol table info available.
#19 0x0000000800ac5aae in RScriptHandlerEcma::eval (this=0x811f435e0, script=<value optimized out>, 
    fileName=<value optimized out>) at RScriptHandlerEcma.cpp:855
        err = {d_ptr = {d = 0x7fffffffcf50}}
#20 0x0000000800ac65c5 in RScriptHandlerEcma::doScript (this=0x811f435e0, [email protected], 
    arguments=<value optimized out>) at RScriptHandlerEcma.cpp:851
        fi = {d_ptr = {d = 0x813f94700}}
        globalObject = {d_ptr = {d = 0x813ff1240}}
        contents = {static null = {<No data fields>}, static shared_null = {ref = {_q_value = 3936}, alloc = 0, size = 0, 
    data = 0x809bb387a, clean = 0, simpletext = 0, righttoleft = 0, asciiCache = 0, capacity = 0, reserved = 0, array = {0}}, 
  static shared_empty = {ref = {_q_value = 19}, alloc = 0, size = 0, data = 0x809bb389a, clean = 0, simpletext = 0, 
    righttoleft = 0, asciiCache = 0, capacity = 0, reserved = 0, array = {0}}, d = 0x811c11800, static codecForCStrings = 0x0}
#21 0x0000000000417d13 in MainWindow (this=0x7fffffffd4b0, parent=<value optimized out>) at MainWindow.cpp:99
No locals.
#22 0x0000000000416ad9 in main (argc=1, argv=<value optimized out>) at main.cpp:35
        app = <value optimized out>
        window = {<QMainWindow> = {<QWidget> = {<QObject> = {_vptr$QObject = 0x4992b0, static staticMetaObject = {d = {
            superdata = 0x0, stringdata = 0x809933ae0 "QObject", data = 0x809933b80, extradata = 0x809ba94c0}}, 
        static staticMetaObjectExtraData = {objects = 0x0, 
          static_metacall = 0x80985cd80 <QObject::qt_static_metacall(QObject*, QMetaObject::Call, int, void**)>}, d_ptr = {
          d = 0x811d28600}, static staticQtMetaObject = {d = {superdata = 0x0, stringdata = 0x80993cc40 "Qt", 
            data = 0x809940560, extradata = 0x0}}}, <QPaintDevice> = {_vptr$QPaintDevice = 0x499478, painters = 0}, 
      static staticMetaObject = {d = {superdata = 0x809ba94e0, stringdata = 0x808e66be0 "QWidget", data = 0x808e670c0, 
          extradata = 0x809282360}}, static staticMetaObjectExtraData = {objects = 0x0, 
        static_metacall = 0x8087899a0 <QWidget::qt_static_metacall(QObject*, QMetaObject::Call, int, void**)>}, 
      data = 0x811d28748}, static staticMetaObject = {d = {superdata = 0x809282380, stringdata = 0x808ec04c0 "QMainWindow", 
        data = 0x808ec0660, extradata = 0x8092abc60}}, static staticMetaObjectExtraData = {objects = 0x8092d1880, 
      static_metacall = 0x808e5aaf0 <QMainWindow::qt_static_metacall(QObject*, QMetaObject::Call, int, void**)>}}, 
  documentInterface = 0x811d31600}
        ret = <value optimized out>
976dxflibBug ReportLowDXF import errors related to hatches, textsAssigned
0%
Task Description

See:
http://www.qcad.org/rsforum/posting.php?mode=reply&f=30&t=2677

980QCAD (main)Bug ReportLowIsometric Projection / blocks / wrong layer are used in...Assigned
0%
Task Description

Isometric Projection used on a selection which contains blocks will mix up the layer affiliations.
No blocks - no problems ;-)

1008QCAD (main)Bug ReportLowDXF (dxflib) compat issuesAssigned
0%
Task Description

Git head as well as 3.4.5 (trial), both with dxflib 3.3.4.0.

Start up QCAD, (with existing or new configuration, doesn’t seem to matter), “Save as” the completely empty drawing, choose “R15 (dxflib)” on Pro (only this one is available on community), save drawing.

Fire up AutoCAD 2000, try to load the empty drawing just saved.

Result:

DXF read error
Error in APPID Table
DXF read error on line 941.
Invalid or incomplete DXF input -- drawing discarded.

Problem not present when a completely empty drawing saved using Teigha in R15 format is opened (ie. it just results in an empty drawing in AutoCAD 2000). Problem is also not present when saving an existing drawing with Pro (trial) with Teigha and opening it in AutoCAD 2000. Problem does present when trying to open a dxflib-saved drawing in AutoCAD 2000.

Empty drawings created with both dxflib 3.3.4.0 in QCAD Pro 3.4.5 trial and Teigha whatever in QCAD Pro trial 3.4.5 are attached. (Community Git 135fd0 is identical to Pro - same dxflib version.)

1087QCAD (main)Bug ReportLowRuler ticks are not corresponding to the grid pointsAssigned
0%
Task Description

Ruler ticks are not corresponding to the grid points,
Ruler will completely disappear at a certain zoom level,

Settings:
Drawing unit: inch,
Grid settings: Grid 1, Meta Grid 12,
Dim Label Format: “Engineering, 0’-0.0”

see topic below:
http://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=32&t=3014

1203dxflibBug ReportLowImages not saved (dxflib)Assigned
0%
Task Description

I am doing a bit of landscaping and using a (big) ortophoto as one of my layers in order to sanity-check on the ground measurements.

The layer contains a point and the image and nothing else.

The image is a 8MB file: “PNG image data, 4200 x 2980, 8-bit/color RGB, non-interlaced” and it is scaled to 210 coordinate units (meter) horizontally in the drawing.

With approx 50% probability the image disappears during Save, as see for instance in this diff of the DXF file:

      @@ -158699,28 +153057,6 @@ AcDbXrecord
        90
       6
         0
      -IMAGEDEF
      -  5
      -A1
      -100
      -AcDbRasterImageDef
      - 90
      -0
      -  1
      -/critter/HTV10/Ortofoto/ortofoto201502f.png
      - 10
      -210.0
      - 20
      -149.0
      - 11
      -1.0
      - 21
      -1.0
      -280
      -1
      -281
      -0
      -  0
       ENDSEC
         0
       EOF

The point in the same layer does not similarly disappear, the bug only seems to affect images.

I have seen this bug from version 3.7.5.0 to git as of yesterday (63e06c778926a803bdfbffdf27b8c24d41511072).

I have not been able to correlate the bug with anything.

Looking closer at the DXF file (attached), there seems to be some residuce of attempts to insert images in protected/invisible layers, so this may be some kind of refcounting issue.

(Any chance of getting FreeBSD into the “Operating System” field ?)

1214QCAD (main)Bug ReportLowArray of blocks -> Clipboard -> "flip pasted entities" ...Assigned
0%
1 Task Description

Case:

Select a block array,
put it with “Copy with reference” or “Cut with reference” into the clipboard,
choose a reference point which isn’t in the center of the array,
use the paste tool / with option “flip pasted entities”

If I flip only in horizontal or vertical direction the preview box will double in size and I can’t place the entities precisely regarding to the reference point.
If I try to flip in both directions at the same time - you can’t see this effect.

1242QCAD (main)Bug ReportLowSVG import DPI box should use localized decimal separat...Assigned
0%
Task Description

I wanted to make it so, that SVG units translate 1:1 into CAD units; I use the German localized QCAD and entered 25,4 into the box with the wrong result, i.e. the same as 25; Entering 25.4 got me what I wanted: The question box needs the point and ignores the comma. Would be nice if it could use the localized separator.

1339QCAD (main)Bug ReportLowLibrary Browser unstoppableAssigned
0%
Task Description

Hi,

Even with the Application Preference, Library Browser, NO Update on Start up,
the Libray Browser scans the directory, a proces that can’t be stopped or closed.

1427QCAD (main)Bug ReportLowInfo Tool / Polylinie Area (II)/ Preview brokenAssigned
0%
Task Description

Print “Command Line” and as “Add measurement to drawing” works as expected.

1445QCAD (main)Bug ReportLowSwitching off grid scaling can break rulersAssigned
0%
Task Description

See also:
http://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=32&t=4314

1462QCAD (main)Bug ReportLowMac Trackpad zoom gesture not working as expectedAssigned
0%
1 Task Description

Hi,

I am using mac version and I have annoying issue with trackpad.
I use qcad primary with my trackpad and under application preferences (Graphics View/Navigation), my setting is as follows.
Mouse wheel / two finger swipe: Scroll (Trackpad...
Enable pan gesture : unticked (found that enabling this often goes into pan mode when I am just moving my pointer around)
Limit zoom and scroll to prevent overflows : ticked (hoping that this would prevent weird zooming issue. I will describe what I am experiencing later this page)
Reverse mouse wheel direction for zoom :unticked
Mouse wheel zoom factor: 1.02

Things work as expected:

  • panning with two finger swipe
  • and the rest

Issue I am experiencing:

Often, when I am zooming in and out with two finger gestures, the view suddenly sets to some weird state and my drawing goes off the ruler.
The mouse point remains where it is.

Workaround:
Reset viewpoint with autozoom and navigate around.

Expected zoom behaviour:
I expect viewpoint to zoom in / out at where my mouse pointer is or at least the centre of current view point.

1843QCAD/CAMBug ReportLowCreating ToolPath StallsAssigned
0%
Task Description

Hi Andrew,

Still working with and on CAM HPGL for the HP7580 pen plotter.

I have added a penplotter test drawing, that might be used for testing en callibrating plotter and pens. You may add it to the Examples-directory.

QCAD has a lot of trouble creating toolpaths and exports. Much too often it shuts itself down, or gets stalled. Why? I am not sure.

1847QCAD/CAMBug ReportLowBUG MEMORYAssigned
0%
Task Description

Hi Andrew,

Still working on creating HPGL.PLT toolpaths for the HP7580 pen plotter. QCAD has some trouble creating toolpaths. Too often it shuts itself down, or the PC gets stalled.

Recreating the same error however is possible

1913QCAD/CAMBug ReportLow3D Simulation Behaves oddAssigned
0%
Task Description

Hallo Andrew,

testing the drill toolpath I used single point markers.

In 3D simulation the tool drills the toolpath AND uses the drill as a mill.

Cam Export and generated G-code is not effected.

1916QCAD (main)Bug ReportLowMoving an object in an angled viewport with mouse does ...Assigned
0%
Task Description

To reproduce

1. Select a new view-port in model-space
2. Select the appropriate paper-space
3. When the paper space opens change the angle of the viewport to 90 degrees
4. Place view-port in paper space
5. Select the view-port in paper-space by clicking it
6. Try to move the object itself in the view-port (by clicking the “top” dot) to the right by moving the mouse to the right while holding the left mouse-button.

Actual

The object in the viewport moves down vertically NOT to the right

Expected

The object moves to the right

(It seems mouse movement does not compensate for the rotated angle of the viewport)

Workaround

None, except compensate for the angle in your head and moving the mouse the “wrong” way when correcting the placement of objects in the view-port

1971QCAD/CAMBug ReportLowCAD/CAM 3D SimulatorAssigned
0%
Task Description

Hallo Andrew,

Found a bug in the 3D Simulator execution

1972QCAD (main)Bug ReportLowHatch import fails for boundaries with many very small ...Assigned
0%
Task Description

See also:
https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=33&t=6648

2014QCAD (main)Bug ReportLowFocus on Options Toolbar failsAssigned
0%
Task Description

Scenario: e.g. Tools Move/Copy and Rotate switched to “use without dialog.

Launch within a drawing Move/Copy, use the Keyboard keys CTRL + Space to focus on the Option Bar - the field for Numbers is Highlighted and I can change it. Further navigation with keys on the keyboard depends on remembered option (copy yes/no etc what make a navigation possible or not. It looks like the navigation with the Arrow keys is focused on the canvas and sooner or later the courser will jump to the Command Line or Property editor. Same behavior with the Rotation tool.

See also:
https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=32&t=6828

2016QCAD (main)Bug ReportLowOffsetting multi selection of polylines halts prematureAssigned
0%
1 Task Description

See:
https://qcad.org/rsforum/viewtopic.php?&t=6827&p=25992#p25992

Offsetting 32 polys from ellipses fails.
Offsetting 16 polys can be completed with 2 selections for outer and 2 for inner.

For some reason the offset function halts premature.

Regards,
CVH

2041QCAD (main)Bug ReportLowcircletangent2 doesn't solve correctly if the defining ...Assigned
0%
Task Description

In my example I can’t draw a circle with circletangent2 if the defining point is on one of the defining tangents. The tangency is lost when I try to do this.

I attached 4 screenshots: TheExample.png, TryingPoint1.png, TryingPoint2.png and The_Point_Isn’t_On_The_Tangents.png.

2092QCAD (main)Bug ReportLowcrash when changing shortcut in preferencesAssigned
0%
Task Description

The application crashes when I try to change a shortcut in the preferences. And only after resizing the preferences window.
In the attachement are the cli warnings.
I also tried the 3.24.3.9 snapshot with the same result.

2099QCAD (main)Bug ReportLowDIM Label, Square Symbol doesn't adopt layer attributesAssigned
0%
Task Description

The square symbol offered as symbol in DIM label is the only symbol which doesn’t adopt the layer color.
If I print a drawing in full color it leads to a black symbol in an otherwise colored dimension.

It is also the only symbol which has a solid filling what is confusing when you work with it in Model_Space ...

2125QCAD (main)Bug ReportLowText disappears when you zoomWaiting on User
0%
Task Description

When I zoom, the text disappears in certain zoom levels after updating to the latest version.

2145QCAD (main)Bug ReportLowModify > Trim Both: closed polyline as either entity br...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional

Version: 3.25.2.4 (3.25.2.4)
Internet: QCAD.org
Build Date: Nov 18 2020
Revision: 40f4475
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Use TM by mistake to trim a line to a closed shape.
Topic: https://qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=33&t=7780
File included in the topic.
Y1 Original
Y2 Faulty use of TM
Y3 After ‘Undo’

Husky only ‘could agree on a not proper working undo
The conditional clause of this sentence is ‘the odd choice’.
Blaming this on incompetence.
Insight is the best way to get better ...
... but the rest is more an odd choice of tools for this kind of task ...

Again, the MISTAKE was by accident, not intended, in a flick of the wrist ...
I didn’t change the trimming method, I simply forgot to ... only once.

The ‘undo’ of my incompetent MISTAKE didn’t returned to how the situation was before I erroneous trimmed with TM.
I was simply undoing my erroneous action.

Documented it in 4 quadrants.
For this, 4 times on purpose, and not as a consistent ‘odd choice’.

Regards,
CVH

2157QCAD (main)Bug ReportLowControlpoint Spline exploded to polyline may induce NaN...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional
Win installer 32bit
Version: 3.25.2.7 (3.25.2.7)
Internet: QCAD.org
Build Date: Dec 16 2020
Revision: e06f230
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Documented in 3.25.2.4, reproducible under 3.25.2.7
In the attached file:
→ Explode the trial cases and locate NaN Widths.
→ These faulty widths are cleared while saving and reverting.
= work around.

Related Post: https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?t=7902#p30902
Related Topic: https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?t=7901
Related Commit: https://github.com/qcad/qcad/commit/fcd7929bced7ae328029c1aa2ee2aff2745709c6

Arctic_Eddie reports failing CAM offset at exactly these points !!!
Reported is a faulty arc with radius of over 360,000mm.
- I can not reproduce this under QCAD working further on the Polys with NaNs.
- However the direct offset of such controlpoint Splines is erroneous.
(see file in post 30902)

Arctic_Eddie reports arc radii of over 10,000mm.
- These don’t seem to be faulty.
- I agree that BiArc fitting should be bound to a lower and certainly to an upper limit.
- That should be huge otherwise faint curvature is represented by many
wobbles or too quick by straight lines.
(All this, keeping in mind that QCAD doesn’t return the optimum fitted BiArc, see: https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?t=4859)

Regards,
CVH

2159QCAD (main)Bug ReportLowDraw > Polyline > Polyline from Selection: may induce N...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional
Win installer 32
Version: 3.25.2.7 (3.25.2.7)
Internet: QCAD.org
Build Date: Dec 16 2020
Revision: e06f230
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Discovered in 3.25.2.4, reproducible under 3.25.2.7

Draw any open or closed chain of line entities.
Select All.
OC to Polyline.
Step through vertices.

No example file provided because these NaN values are not saved to a file.
More pronounced with lines as with arcs.
Less pronounced when recombining after an explosion.
Some methods clear these to value = void.
Some methods clear these to zero (OR).
Can also occur when adding segments to an existing polyline with OC.

Regards,
CVH

2160QCAD (main)Bug ReportLowDraw > Polyline > Relocate Start Point: fails on polyli...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional
Win installer 32bit
Version: 3.25.2.7 (3.25.2.7)
Internet: QCAD.org
Build Date: Dec 16 2020
Revision: e06f230
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Origin:
I like to start my CAM paths at low curvature instead starting at high curvature.
Ellipses may explode with the startpoint at the tip. (file Y2)

Documented in 3.25.2.4, reproducible under 3.25.2.7

File included with 4 LayerStates
- Original Ellipses: Y1
- Exploded to polylines (32 segments): Y2
- Direct after XP, OR performs different on the left top one: Y3
- Faulty solutions by OR: Y4 (= saved state)

The results may differ with the saved explosions.

With the file.
Y1
TA
XP
Relocate startpoint with OR to an existing reference (called ‘End’)

Regards,
CVH

2167QCAD/CAMBug ReportLowComma format decimal separator fails ZSafety CAM config...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD/CAM
Trial package Win installer 32 bit
Version: 3.25.2.0 (3.25.2)
Internet: QCAD.org
Build Date: Sep 4 2020
Revision: 4a61501
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Local decimal separator is ‘,’ (comma)
In CAM configuration .. Z Levels .. Safety level

Using nn,nnn the output is Nxx G0 Znn
Using nn.nnn the output is Nxx G0 Znn.nnn

Drop down boxes are all in dot format.
Didn’t try anything else yet ;-)

Regards,
CVH

2169QCAD (main)Bug ReportLowMissing G-Code G00 X0 Y0 when placing hole at x0 y0Assigned
0%
Task Description

When placing a hole at x0 y0 there is no G00 x0 y0 in the exported G-Code.
So the first cut was made at the current position of the tool, not at x0 y0!

2174QCAD (main)Bug ReportLow[SOLVED] Numerous shortcomings when exploding Polylines...Assigned
0%
1 Task Description

QCAD Professional
Windows 7, Win installer 32bit
Version: 3.25.2.7 (3.25.2.7)
Internet: QCAD.org
Build Date: Dec 16 2020
Revision: e06f230
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

Issues most likely unrelated to OS and installations before 3.25.
Related post:
https://qcad.org/rsforum/viewtopic.php?&t=7982

Flaws documented in full in attached dxf.
The dxf has meaningful Layer States.

4 Columns:
- Prior Art
- The test cases
- Actual results
- Results with proposed fix

Tried as many things as I can come up with.
Orange: Flaws
Red: Errors
Green: Good results (or as good as I can get them)

Solution(s) given in attached script explode.js
(I am just a simple guy and wouldn’t know how to file a pull request on GitHub ......)

In section: “explode polyline into line and arc segments”
group: “if (RPolyline.hasProxy() && polyline.hasWidths()) {....}”
All additions, updates & typos are marked with “CVH”, one can textual search for it.
Over-documented for sure.
Any Eaction is to debug in Windows and is obsolete.

Included PreferencesPage.ui is updated for the all Splines from Text fix
Still in consideration: Forcing cubic splines from text to degree 2 ...
... I am rather convinced ...

CVH

2178QCAD (main)Bug ReportLowStored Color of text dimension changesAssigned
0%
1 Task Description

QCAD Pro 3.25.2.7 Win7 Wininstaller 32bit
Related Topic:
https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?&t=7954

Reported is that black is saved as #00004c (dark blue)
Radek (iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017), Catalina 10.15.7 (19H114)

My system/installation saves black as #4c000 (dark red)

When using single primary colors these get reduced to #4c, #7f, #99, #cc & #ff.
The threshold for that are #00, #65, #8b, #b2 & #e5
See: DimColorScale (png & dxf)

8 standard CAD colors fail saving correct
Black (something with #4c)
Dark Red, Dark Green, Dark Blue, Dark Cyan, Dark Magenta, Dark Yellow
(#80 turns #7f)
& Gray
(#adadad instead of #a0a0a4)

As with Gray, when mixing the 3 colors it gets rather fuzzy ...
#505050 & #555555 both turn #5b5b5b
&
#464646 turns #4c4226

A snippet of my investigation is included in the topic
(45 files in a ZIP)

CVH

2205QCAD (main)Bug ReportLowText rendering fails in certain zoom levelWaiting on fix in 3rd party library
0%
Task Description

Case:
Drawing with text, zoom in and out with one of the common methods, text will disappear in certain zoom level

Same drawing zoomed in and out in 3.20.0.0 doesn’t show this effect - works just fine.

2245QCAD (main)Bug ReportLowBold fonted text appears regular sized - v 3.26.2Assigned
0%
Task Description

Text that has been applied to a drawing with the ‘bold’ attribute sometimes appears as regular, un-bolded, text. When increasing the viewing magnification one will see the text adopt the bold attribute, but at smaller sizes the text appears without the bold. This can be confusing causing the draftsman to double-check whether the text had the bold attribute.

Current version: 3.26.2

Previous version: 3.22.1 (note: in this version, bolded text appeared bold at all viewing magnifications.)

2252QCAD (main)Bug ReportLowFreeze / crash when selecting clamped splines (not crea...Assigned
0%
Task Description

See also:
https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=33&t=8531

2264QCAD (main)Bug ReportLowHatching segment selection stops at entity - hatch patt...Assigned
0%
Task Description

QCAD Professional
Windows7 pro WinInstaller
Version: 3.26.4.5 (3.26.4.5)
Internet: QCAD.org
Build Date: Jul 20 2021
Revision: e596276
Qt Version: 5.13.2
Architecture: i386
Compiler: Unknown

In the example given by ‘turtle’ .. why_is_this_not_closed-v2.dxf
https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?f=32&p=34157#p34153

Selecting hatch boundary segments of the horizontal polyline segment at
(1169.933593;274.432562)-(1089.933593;274.432562)

Segment selection stops where the AR-CONC hatch pattern touches the horizontal segment.
Such intersections points where already no longer regarded as snappoints.
See :
 FS#2090 : https://www.qcad.org/bugtracker/index.php?do=details&task_id=2090.
Related topic https://www.qcad.org/rsforum/viewtopic.php?&t=7340&p=28414#p28414

Regards,
CVH

2266QCAD (main)Bug ReportLowCrash while creating an angular dimensionAssigned
0%
Task Description

no task description

Showing tasks 351 - 400 of 435 Page 8 of 9<<First - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 -

Available keyboard shortcuts

Tasklist

Task Details

Task Editing