Is it possible to create a hatch "linked" to a polyline?

Use this forum to ask questions about how to do things in QCAD.

Moderator: andrew

Forum rules
Always indicate Operating system, QCAD version
Attach Drawing files, Screenshots
Post one question per topic.
Post Reply
User avatar
dfriasb
Full Member
Posts: 74
Joined: Thu Mar 10, 2016 1:08 pm
Location: Calafell, Tarragona, Spain

Is it possible to create a hatch "linked" to a polyline?

Post by dfriasb » Wed Feb 14, 2018 12:06 pm

Hello all,

I can see a hatch property which is "From Entity" (Yes/No) in Property Editor widget, as it's shown in attached image file.
Screenshot from 2018-02-14 12-03-15.png
Screenshot from 2018-02-14 12-03-15.png (283.8 KiB) Viewed 358 times
I know how to create a hatch from selection (polyline), but I don't know how to "link" this hatch to polyline so when it changes it also changes the hatch. I don't know if this is even possible. Any help?

Best regards, David.
David Frías Barranco | architect
dfriasb@gmail.com | davidfriasarquitecto.es

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2060
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Is it possible to create a hatch "linked" to a polyline?

Post by Husky » Wed Feb 14, 2018 8:56 pm

Hello David,
dfriasb wrote: ... I know how to create a hatch from selection (polyline)...
That works not only on a Polyline - all other entities will work on the same way.
dfriasb wrote: ... but I don't know how to "link" this hatch to polyline so when it changes it also changes the hatch. I don't know if this is even possible.
No - that isn't possible in the current QCAD version. BUT ...

Note: A hatch is built by using the shape of an selected contour. After that - it is autarch and not connected to the previously used contour.
Husky-2018.02.14-01.png
Husky-2018.02.14-01.png (8.57 KiB) Viewed 352 times
You can manipulate the shape or the hatch by doing a selection and use the blue reference points to change the shape.

If you select the hatch and the perimeter together then you will see the same blue reference point - but now they are overlapping. You can't see that - you need to know that.
Husky-2018.02.14-02.png
Husky-2018.02.14-02.png (7.69 KiB) Viewed 352 times
Now you are able to manipulate the shape and hatch together - move the overlapping blue reference points in one strike.
Husky-2018.02.14-03.png
Husky-2018.02.14-03.png (14.79 KiB) Viewed 352 times
Work smart, not hard: QCad Pro

Post Reply

Return to “QCAD 'How Do I' Questions”