[solved] Command line tools missing

Use this forum to ask questions about how to do things in QCAD.

Moderator: andrew

Forum rules
Always indicate Operating system, QCAD version
Attach Drawing files, Screenshots
Post one question per topic.
Post Reply
Wemagine Sander
Newbie Member
Posts: 3
Joined: Thu Nov 08, 2018 1:04 pm

[solved] Command line tools missing

Post by Wemagine Sander » Thu Nov 08, 2018 1:09 pm

I have just purchased QCAD professional and i'm trying the use the command line tools (dwg2maptiles) but it's not working. I can see the command line scripts are trying to use script that are in the 'scripts/Pro/Tools/' folder. When I open '/Applications/QCAD-Pro.app/Contents/Resources/scripts' there is only a readme and examples folder, but no 'Pro' folder. How do I get all the scripts?

I downloaded 'QCAD Professional macOS' from the 'QCAD 3.21.3 for macOS' folder on my order page.

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6236
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Command line tools missing

Post by andrew » Thu Nov 08, 2018 2:03 pm

The scripts are not the problem (these are compiled in).

Can you be more specific in describing your problem? How do you start the tool? What arguments are you passing along? Any errors, warnings? Etc.

Wemagine Sander
Newbie Member
Posts: 3
Joined: Thu Nov 08, 2018 1:04 pm

Re: Command line tools missing

Post by Wemagine Sander » Thu Nov 08, 2018 2:54 pm

Hi Andrew, thanks for the quick reply!

This is what I do:
  • Open Terminal
  • $ cd to /Applications/QCAD-Pro.app/Contents/Resources
  • $ ./dwg2maptiles /Users/[USERNAME]/Desktop/Vervanging-OVL-2017-V7-09-02-2018.dwg
Then nothing happens, nothing gets returned on the command line and nothing is created in the same folder as the .dwg file. Nothing happens on the other commands as well (dwg2bmp, dwg2pdf, dwg2svg).

See screenshot:
https://ibb.co/crNZ7q

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6236
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Command line tools missing

Post by andrew » Thu Nov 08, 2018 4:35 pm

I can confirm that there is a problem with the command line tool deployment in two of the macOS packages. Namely, the "qcad" script which launches QCAD for the command line tools is empty.

1. Please replace the file "/Applications/QCAD-Pro.app/Contents/Resources/qcad" with the file "qcad" contained in the attached ZIP archive.
2. Make sure that the file "qcad" is executable:
chmod a+x qcad
3. Launch dwg2maptiles with the -z argument to indicate the Z levels to generate, for example:
./dwg2maptiles -z 4 /Users/[USERNAME]/Desktop/Vervanging-OVL-2017-V7-09-02-2018.dwg
Attachments
qcad.zip
(384 Bytes) Downloaded 46 times

Wemagine Sander
Newbie Member
Posts: 3
Joined: Thu Nov 08, 2018 1:04 pm

Re: Command line tools missing

Post by Wemagine Sander » Thu Nov 08, 2018 5:02 pm

That works! Thanks a lot. Awesome tool to create maptiles from DWG files.

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6236
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Command line tools missing

Post by andrew » Thu Nov 08, 2018 5:41 pm

Great, thanks for letting me know and thanks for the feedback.

Post Reply

Return to “QCAD 'How Do I' Questions”