Dark Mode in macOS Mojave

If you are having problems with QCAD, post here. Please report bugs through our Bug Tracker instead.

Always attach your original DXF or DWG file and mentions your QCAD version and the platform you are on.

Moderator: andrew

Forum rules
Always indicate Operating system, QCAD version
Attach Drawing files, Screenshots
Post Reply
TSG
Premier Member
Posts: 174
Joined: Thu Oct 08, 2015 9:39 am
Location: Germany, Lower Saxony

Dark Mode in macOS Mojave

Post by TSG » Fri Oct 12, 2018 11:35 am

I updated my macOS to 10.14 Mojave.
QCAD is still running well in "Light Mode".

But when I switch into the new "Dark Mode" text of the QCAD-UI is unreadable (i.e. white Text on white background).
Are there any plans to adapt QCAD to the Dark Mode of macOS Mojave?

Thomas

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 5644
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Dark Mode in macOS Mojave

Post by andrew » Fri Oct 12, 2018 11:50 am

I cannot reproduce this problem here.

QCAD looks exactly the same in light or dark mode (apart from the menus).

Can you include steps to reproduce, screenshots, etc.?
Attachments
Screen Shot 2018-10-12 at 11.56.01.png
Screen Shot 2018-10-12 at 11.56.01.png (497.49 KiB) Viewed 530 times

TSG
Premier Member
Posts: 174
Joined: Thu Oct 08, 2015 9:39 am
Location: Germany, Lower Saxony

Re: Dark Mode in macOS Mojave

Post by TSG » Fri Oct 12, 2018 3:19 pm

On my iMac the main window looks the same like yours.
But look at the layer-, block- or the other lists.
UNSELECTED text is white on white.

Thomas


Bildschirmfoto 1.jpg
Bildschirmfoto 1.jpg (15.32 KiB) Viewed 523 times
Bildschirmfoto.jpg
Bildschirmfoto.jpg (38.77 KiB) Viewed 523 times
Last edited by TSG on Fri Oct 12, 2018 3:49 pm, edited 1 time in total.

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 5644
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Dark Mode in macOS Mojave

Post by andrew » Fri Oct 12, 2018 3:28 pm

Strangely that's not the case here. Looks like it's trying to switch parts of the UI to dark on your system. Which exact package (DMG file name) did you install?
Attachments
Screen Shot 2018-10-12 at 15.25.47.png
Screen Shot 2018-10-12 at 15.25.47.png (546.45 KiB) Viewed 520 times

TSG
Premier Member
Posts: 174
Joined: Thu Oct 08, 2015 9:39 am
Location: Germany, Lower Saxony

Re: Dark Mode in macOS Mojave

Post by TSG » Fri Oct 12, 2018 3:43 pm

Very strange indeed.
I'm using the QCAD release named qcad-3.21.3-pro-osx-10.10-10.13.dmg
Is there any newer release?

Thomas

TSG
Premier Member
Posts: 174
Joined: Thu Oct 08, 2015 9:39 am
Location: Germany, Lower Saxony

Re: Dark Mode in macOS Mojave

Post by TSG » Fri Oct 12, 2018 3:53 pm

By the way: the starting dialog looks like this

Bildschirmfoto 2.jpg
Bildschirmfoto 2.jpg (44.03 KiB) Viewed 518 times

Thomas

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 5644
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Dark Mode in macOS Mojave

Post by andrew » Fri Oct 12, 2018 4:29 pm

TSG wrote:
Fri Oct 12, 2018 3:43 pm
I'm using the QCAD release named qcad-3.21.3-pro-osx-10.10-10.13.dmg
Is there any newer release?
No - same package here.

TSG
Premier Member
Posts: 174
Joined: Thu Oct 08, 2015 9:39 am
Location: Germany, Lower Saxony

Re: Dark Mode in macOS Mojave

Post by TSG » Sat Oct 13, 2018 7:41 am

Hooray, I found a solution...

The problem is in macOS Mojave not in QCAD !!!
Maybe it helps some other Mac Users:

1. open the program TERMINAL

2. type in the following command:
defaults delete -g NSRequiresAquaSystemAppearance

3. restart your Mac

Now QCAD looks in Dark Mode like it has to look.
Thank you Andrew for your help to localize the problem.

Thomas

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 5644
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Dark Mode in macOS Mojave

Post by andrew » Mon Oct 15, 2018 11:11 pm

Thanks for the info!

You can also opt out of dark mode for QCAD only in it's Info.plist file (QCAD-Pro.app/Contents/Info.plist):

Add these two lines to the bottom (before "</dict>"):

Code: Select all

<key>NSRequiresAquaSystemAppearance</key>
<string>YES</string>
This will be added in the next release of QCAD (until Qt has some way of dealing with Dark mode properly).

Post Reply

Return to “QCAD Troubleshooting and Problems”