QCAD Window opens offscreen

If you are having problems with QCAD, post here. Please report bugs through our Bug Tracker instead.

Always attach your original DXF or DWG file and mentions your QCAD version and the platform you are on.

Moderator: andrew

Forum rules
Always indicate Operating system, QCAD version
Attach Drawing files, Screenshots
Post Reply
trevorohanlon
Registered Member
Posts: 2
Joined: Mon Apr 03, 2017 9:28 am

QCAD Window opens offscreen

Post by trevorohanlon » Wed Jul 12, 2017 11:39 am

Hi All,

I Have been using qcad pro since approx. February and there is one annoying thing that keeps occurring (even after updates) that I just can’t seem to resolve.

Each time I launch qcad the window opens slightly off screen as per the attached screenshot! is there a simple way of stopping this? (I have tried searching the forum but can’t find an answer)

FYI I use a Surface Pro 3 , sometimes docked with 2 monitors
Attachments
QCAD OFF SCREEN.PNG
QCAD OFF SCREEN.PNG (88.11 KiB) Viewed 2299 times

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2099
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: QCAD Window opens offscreen

Post by Husky » Wed Jul 12, 2017 4:52 pm

Hi trevorohanlon - welcome to the forum.
trevorohanlon wrote:Each time I launch qcad the window opens slightly off screen as per the attached screenshot! is there a simple way of stopping this? (I have tried searching the forum but can’t find an answer)
Looks like Windows isn't open the Application in a Maximized Mode.

Check out the Application Properties and look for this setting:
Husky-2017.07.12-01.png
Husky-2017.07.12-01.png (32.33 KiB) Viewed 2295 times
Work smart, not hard: QCad Pro

trevorohanlon
Registered Member
Posts: 2
Joined: Mon Apr 03, 2017 9:28 am

Re: QCAD Window opens offscreen

Post by trevorohanlon » Thu Jul 13, 2017 9:34 am

Husky,

Thanks for the reply - that works only for when I launch from a desktop shortcut.

The Run - "Maximised" option doesn't seem to be there within the properties of the .exe file in the qcad program folder , thus when I launch
a qcad by clicking on a cad drawing the issue of the window opening offset still occurs.

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2099
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: QCAD Window opens offscreen

Post by Husky » Fri Jul 14, 2017 1:28 am

trevorohanlon wrote:The Run - "Maximised" option doesn't seem to be there within the properties of the .exe file in the qcad program folder , thus when I launch
a qcad by clicking on a cad drawing the issue of the window opening offset still occurs.
I assume you are right but that is not my wheelhouse. Fact on my WIN system is it behaves like your description too. Double click on dxf/dwg or qcad.exe will open the application in a normal window size, slightly smaller than the maximized size.

@Andrew: Is there a reason why QCAD has to behave on that way?
Work smart, not hard: QCad Pro

User avatar
J-J
Moderator
Posts: 393
Joined: Tue Mar 24, 2009 9:48 pm

Re: QCAD Window opens offscreen

Post by J-J » Fri Jul 14, 2017 12:06 pm

Same thing on my laptop. I did not really notice nor care on the desktop pc as I work with double screens...
JJ

Post Reply

Return to “QCAD Troubleshooting and Problems”