Page 1 of 1

Hello! Problems with polyline and dimensions.

Posted: Mon Sep 29, 2008 11:37 pm
by Kardang
Hello, I have got two problems and would be grateful for some help.

1. My dimensions does not resize when the points they are attached to move around. Can I enable this?

2. I want to trace a shape of an image (like with the pen tool in illustrator) The polyline is not smooth enough, and the spline is all over the place and difficult to use. What should I do? Is there a way to subdivide and smooth down the polyline? Or how can I get better control of the spline?

Thank you very much for any help

Re: Hello! Problems with polyline and dimensions.

Posted: Tue Sep 30, 2008 8:38 am
by andrew
Kardang wrote:1. My dimensions does not resize when the points they are attached to move around. Can I enable this?


Dimensions in QCAD are not 'attached' or 'associated' to points or entities. However, in many situations you can use the stretch tool to get what you want.

Kardang wrote:2. I want to trace a shape of an image (like with the pen tool in illustrator) The polyline is not smooth enough, and the spline is all over the place and difficult to use. What should I do? Is there a way to subdivide and smooth down the polyline? Or how can I get better control of the spline?


You will have to either create very small segments with the polyline tool or get a feel for the Spline control points. You also might want to consider using a vectorization tool for this task instead and import the DXF output of the tool into QCAD. Google for "vectorization DXF" or "bitmap to DXF" or "raster to vector DXF" or similar.

Thank you

Posted: Tue Sep 30, 2008 4:07 pm
by Kardang
Thank you for your help. Its a pity they dont move, or let you know they are wrong if something chage though. Expected that from a pro version.

Cheers

Re: Thank you

Posted: Tue Sep 30, 2008 4:15 pm
by andrew
Kardang wrote:I need to avoid decimals like 13,99999 which of course for any practical woodworking purpose is the same as 14.

Is there a way I can update all the dimensions with fewer decimals, or do I need to attach them all again?


Please have a look at the drawing preferences dialog:
Edit - Current Drawing Preferences - Dimensions - Format