Tartalom First Prev Home Next Last
QCad Felhasználói kézikönyv
 
   

5 QCad felhasználói felület

A QCad program indításakor egy ablakban jelenik meg a grafikus felhasználói felület. Ezen belül találhatóak majd a műszaki rajzok ablakai.

Az alkalmazás ablaka

A QCad grafikus felhasználói felülettel (GUI) rendelkezik, olyan funkciókkal, amelyeket más programokban már megszokhatott. Ebben a fejezetben a fő alkalmazás ablak legfontosabb részeit ismerheti meg (8 ábra).

Ábra 8: A QCad program fő ablaka.

A menü és a CAD eszköztár

A legtöbb funkciót a menün keresztül is elérheti. A szerkesztő műveletekhez kényelmesebb a bal oldalon található CAD eszköztár használata. Ott mindig az aktuális szerkesztési művelethez tartozó funciókat találja. Például egy szakasz kezdőpontjának megadásakor az igazítás eszközeit láthatja (igazítás végponthoz, metszésponthoz, rácsponthoz, stb.).

Fólia és blokk listák

A program ablakának jobb oldalán látható a fólia és blokk lista. Ezek az aktuális rajz fóliáit, blokkjait mutatják.
A listák ki- és bekapcsolhatóak a Nézet - Nézetek - Fólia lista és Nézet - Nézetek - Blokk lista menüpontokkal.

Állapotsor

A státusz sorban jelenik meg a QCad aktuális állapota. A bal oldali részén levő panelen olvasható az egér aktuális pozíciója abszolút és relatív (Descartes és polár) koordinátákkal. Az egér panel tájékoztatja a gombokhoz tartozó funkciókról. A kijelölés panelen megmutatja a kiválasztott elemek számát.
Az állapotsor ki- és bekapcsolható a Nézet - Állapotsor menüpontban.

Parancs panel

Pontosan az állapotsor felett található a QCad parancssora. Ott gépelheti be az utasításokat, adatokat és ott olvashat tájékozatató, hiba és figyelmeztető üzeneteket.
A parancssor ki- és bekapcsolható a Nézet - Nézetek - Konzol menüpontban.

Beállítások eszköztár

A beállítások eszköztár üres a 8 ábrán. Az aktuális szerkesztő művelet beállításait és tulajdonságait jeleníti meg.
Amennyiben előnyben részesíti a parancssor használatát, kikapcsolhatja a Nézet - Eszköztárak - Eszköz beállításai menüben.

Parancsok végrehajtása

A QCad programon belül minden szerkesztés a kiadott parancsokkal történik. Több módja is van egy parancs végrehajtásának:

  • a megfelelő ikon kiválasztásával a CAD eszköztáron
  • a megfelelő menüpont aktiválásával
  • a parancs begépelésével

A menü és az eszköztár használata a leginkább elterjedt.

Néhány művelet további paraméterek megadására vár. Ezt szintén három úton teheti meg:

  • Ablakok. Például a szövegek létrehozása során megjelenő ablakban beállítható a szöveg betűkészlete, tartalma, elforgatása, stb..
  • Beállítások eszköztár. Például párhuzamosok szerkesztése során meg kell adni a távolságot. Az eszköztáron megjelenik egy adatbeviteli mező a megadott távolság értékével (9 ábra).
  • Parancssor. Például polinomok szerkesztése során a 'zar' parancs begépelésével automatikusan bezárható a síkidom.

Ábra 9: Az eszköz beállításai.

Működés

A QCad program kétféle módon működhet: parancssori és normál . A parancssori módban a begépelt utasításokkal dolgozhat. Normál módban minden billentyű leütés a kezelő felület hatáskörébe tartozik.

Parancssori mód

Ezt a módot a parancssori panel feliratának kék színe és a villogó kurzor jelzi. Ekkor minden billentyűleütés megjelenik a parancssorban. Ezúton tud parancsokat és koordinátákat begépelni. Például a vonal szó begépelésével indíthatja a vonalhúzás eszközét.

Normál mód

Ebben a módban a QCad program úgy viselkedik, mint bármely másik. Minden billentyű leütést gyorsbillentyű kombinációként értelmez, a nem támogatott kombinációkat figyelmen kívül hagyja. Ha ekkor lenyomja az na gombokat, bekapcsolja az automatikus nagyítást.

   
  Tartalom First Prev Home Next Last

Copyright © 2003 RibbonSoft, Inc.
Minden jog fenntartva.
Ez a kézikönyv a ManStyle felhasználásával készült.